Dé geschikte kandidaat is dichterbij dan je denkt! Welke stap neem je als eerst? - Yoores Recruitment Solutions

+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Onze Recruiter

Alle voorbereidingen voor het actief zoeken naar de geschikte kandidaat zijn gedaan: en wat nu? Het functieprofiel is bepaald, de vacaturetekst is opgesteld en staat online, en nu wil je zelf actief op zoek gaan.

Recruitment Blog Yoores Talent Sourcing Kandidaat


Misschien het meest vanzelfsprekende of wat als eerst in je opkomt is om gebruik te maken van de welbekende jobboards en LinkedIn. Maar probeer eerst wat dichter bij huis te kijken en maak gebruik van Referral Recruitment! Referral Recruitment is een manier om potentiele kandidaten voor jouw openstaande vacature te werven door het sociale netwerk van je huidige werknemers in te zetten. In Amerika is dit een van de meeste gebruikte opties om snel nieuwe medewerkers te werven, maar ook in Nederland begint dit steeds meer een rol te spelen. We hebben de twee belangrijkste voordelen van het inzetten van Referral Recruitment voor je op een rijtje gezet:

 

Betrouwbare bron
Een kandidaat die in de sollicitatieprocedure terecht komt omdat hij is aangedragen door een van jouw medewerkers heeft al één goede referentie. Anders zou jouw medewerker de desbetreffende persoon niet aanbevelen om in de procedure op te nemen. Mocht een sollicitant binnen het netwerk van een van je collega’s zitten maar niet door hem of haar aanbevolen zijn voor deze functie? Vraag dan altijd om een korte referentie van deze persoon.

 

Employer Branding
Laat de huidige werknemers voor de organisatie spreken als ambassadeurs van de organisatie. Dit bevordert de betrokkenheid van je medewerkers. Referral Recruitment zorgt voor een actieve deelname van je medewerkers en een versterking van je Employer Branding. Hierbij is het belangrijk om in gedachte te houden, dat niet alle medewerkers direct staan te springen om actief te participeren in hun alledaagse drukte. Maak het daarom zo laagdrempelig mogelijk en zorg dat jij hier actief een bijdrage aan levert.

 

Kant-en-klaar
Maak het zo makkelijk mogelijk voor alle direct betrokken medewerkers van de nieuwe vacature, om de vacature te delen in hun eigen netwerk. Zorg dat je kant-en-klaar posts maakt voor elk social media kanaal dat je wilt inzetten zodat deze alleen maar gekopieerd en geplakt hoeft worden. Vergeet hierbij de visuals niet, dit trekt veel meer de aandacht van lezer dan alleen een stukje tekst.

 

Connect met het netwerk
Ook jouw organisatie kan actief gebruik maken van het netwerk van de medewerkers. Jouw medewerkers hebben misschien wel dé juiste kandidaat in hun eigen netwerk zitten en jij kunt zelf deze kandidaten benaderen. Doe dit alleen in het netwerk van de medewerkers die nauw zullen samenwerken met persoon die de openstaande functie gaat vervullen. Neem allereerst contact met ze op, geef aan dat ze een vriendschapsverzoek via social media van je kunnen verwachten (indien jullie nog niet gelinkt zijn) en leg uit waarom. Zodra je bevriend bent kun je in het netwerk op zoek gaan naar geschikte kandidaten voor de functie. Wie weet staat die ex-collega waar jouw medewerker jaren geleden goed mee heeft gewerkt wel open voor een nieuwe uitdaging! Vraag uiteraard eerst om een korte referentie van deze persoon voordat je hem of haar benadert.

 

Het inzetten van Referral Recruitment dient niet onderschat te worden en hoort onderdeel te zijn van je totale recruitment strategie. Het creëren van de juiste social media content speelt hier een belangrijke rol bij; durf hier creatief mee te zijn, maar zorg dat het relevant is! 

 

Wil je meer weten over Referral Recruitment en hoe wij uw organisatie hierin bij kunnen staan? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Esmeralda Tan-A-Kiam
Talent Acquisition & Recruitment Marketing Specialist

Yoores Recruitment Solutions

Empower your recruitment