Employer branding en social media: vier stappen - Yoores Recruitment Solutions

+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Onze Recruiter

Niet alleen Google en Shell profiteren van employer branding, ook bedrijven met een kleinere personeelsvraag en bijbehorend marketingbudget kunnen baat hebben bij het promoten van hun werkgeversimago. 

Employer Branding social media blog Yoores RecruitmentVandaag zal ik daarom ingaan op het bouwen van een employer brand; waar moet je op letten en hoe begin je.

Het bouwen van een employer brand is niet iets wat in een maand, of zelfs jaar wordt gedaan; tijd is een belangrijke factor bij het bouwen van een sterk employer brand. De groep potentiële kandidaten die u wil aantrekken moet bekend raken met uw naam en organisatiekenmerken. Dit kan op verschillende manieren en is door de introductie van social media een stuk toegankelijker geworden. Dus niet alleen Google, Shell en Heineken profiteren van employer branding, ook bedrijven met een kleinere personeelsvraag en bijbehorend marketingbudget kunnen baat hebben bij het promoten van hun werkgeversimago. Deze organisaties zijn uiteindelijk ook op zoek naar het beste talent. U kan als 'kleine' organisatie natuurlijk geen enorme campagne opzetten. Echter is er door slim en gericht gebruik te maken van social media toch veel mogelijk. Vandaag zal ik daarom ingaan op het bouwen van een employer brand; waar moet je op letten en hoe begin je.

 

1. Leg uw organisatie onder de loep
Begin met uzelf de vraag te stellen: “wat maakt mijn organisatie zo speciaal?”. Neem de tijd om goed na te denken over de sterke en minder sterke kanten van uw organisatie. Dit hoeft u niet alleen te doen, wees hierbij creatief. Organiseer bijvoorbeeld een brainstorm met medewerkers en probeer zo de identiteit van uw organisatie bloot te leggen. Misschien brengen collega's zaken ter sprake waar u zelf niet aan had gedacht. Probeer daarbij niet te abstract te werk gaan. Zet tien concrete punten op papier die kenmerkend zijn voor uw organisatie en gebruikt kunnen worden bij de marketing van het werkgeversimago.

 

2. Het creëren van een eigen verhaal
Gebruik de ideeën uit stap één om een verhaal te creëren dat uitgedragen gaat worden tijdens marketing activiteiten. Hierbij is het belangrijk om u te onderscheiden van concurrenten, gebruik daarvoor de unieke punten die u eerder heeft opgesteld. Neem dit 'verhaal' natuurlijk niet te letterlijk, er hoeft geen boek te worden geschreven. Probeer een aantal kaders vast te stellen waarbinnen u gaat werken en te bepalen welke onderdelen van uw organisatie(cultuur) in de schijnwerpers komen te staan.

 

3. Strategie bepalen
Hoe ga ik mijn verhaal aan de man brengen, is de volgende belangrijke vraag. Voor veel bedrijven is de eerste stap het opzetten van een "werken bij" website. De pagina wordt het centrale punt van alle branding activiteiten. Op deze site staan vacatures en is de relevante informatie over het bedrijf als werkgever beschikbaar. Probeer op deze website je unieke verhaal uit te dragen: plaats bijvoorbeeld filmpjes, interviews met medewerkers en ander 'promotiemateriaal'. Vervolgens moet je duidelijk krijgen wat jouw target demographic is en hoe je deze het beste kan bereiken. Social media bieden hier verschillende (toegankelijke) instrumenten voor. Stel: je wilt je organisatie profileren bij net afgestudeerde werktuigbouwkundigen, geïnteresseerd in innovatie en wonend in/rond Amsterdam. LinkedIn biedt de mogelijkheid om jouw advertenties alleen aan personen met deze specifieke kenmerken te tonen. Hierdoor kan je ook met een kleiner budget gericht aan employer branding doen. Weliswaar met een minder groot bereik, maar het gerichte karakter compenseert dit (gedeeltelijk). Natuurlijk is Linkedin niet het enige platform met deze tools, Facebook, Twitter en Google hebben soortgelijke functionaliteiten.

 

4. Voer je strategie (consequent) uit
Het uitvoeren van je strategie vereist langetermijnvisie. Zoals eerder al vermeld, is het bouwen van een employer brand niet iets dat na één campagne voltooid is. Sterker nog, een employer brand moet je onderhouden, dus om de zoveel tijd een campagne starten blijft noodzakelijk. Na een jaar natuurlijk met minder intensiteit dan in de opstartfase. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico je verworven imago als werkgever (langzaam) weer kwijt te raken. Geven je inspanningen na een maand nog niet de gewenste resultaten, geef niet onmiddellijk op. Tijd is bij employer branding van doorslaggevend belang, dus laat de campagne gewoon wat langer doorlopen. Nog steeds niet tevreden? Probeer dan een andere groep te targete of pas de inhoud van je campagne iets aan, mogelijk maakt dit het verschil.

 

Opmerkingen of vragen over mijn visie op employer branding? Laat gerust een reactie achter. Hulp nodig bij het opzetten, of uitvoeren van een employer branding strategie? Stuur mij een e-mail. Ik kijk dan samen met u wat de kansen en mogelijkheden voor uw organisatie zijn.

Edwin Noordeloos
Managing Partner


Yoores Recruitment Solutions
Empower your recruitment