Luisteren naar je sollicitant en acteren op je bevindingen kan doorslaggevend zijn voor een potentiele sollicitant om daadwerkelijk te solliciteren.
Hier kan A/B testing een belangrijke rol bij spelen. Met A/B testing, een veel voorkomende term uit de marketingwereld, test je namelijk verschillende versies - een versie A en een versie B - van jouw uitingen.
Hoe goed ken jij de potentiele sollicitant die je wil laten solliciteren op jouw openstaande vacatures? Weet je wat hun drijfveren zijn om überhaupt te solliciteren, weet je waarom ze op jouw vacature solliciteren, waarom ze kiezen voor jouw organisatie?
Of werk je nog op de ouderwetse manier en haal je het document vacaturetemplate.doc tevoorschijn om de lege velden in te vullen? Plaats je de vacature op je corporate website en post je het op de bekende jobboards in de hoop dat die perfecte kandidaat spontaan solliciteert?
A/B testing is niet meer alleen iets voor online marketeers, maar wordt ook steeds belangrijker voor de HR afdeling. Maar waar kun jij A/B testing nu toepassen?
A/B testing op vacatureteksten
De eerste vorm van A/B testing die je als recruiter kunt toepassen is op de vacaturetekst. Vaak zijn de vacatureteksten binnen jouw organisatie in grote lijnen hetzelfde, met als enige grote verschillen de functietitel, arbeidsvoorwaarden en contactpersoon. Om te meten hoe je vacaturetekst de beste werking heeft, kun je verschillende vacatureteksten testen. Hierbij kun je verschillen aanbrengen in layout, bijvoorbeeld door informatie over de organisatie onderaan zetten in plaats van bovenaan. Maar ook inhoudelijk kun je verschillen meten, bijvoorbeeld door in één versie wel een salaris te noemen en in de andere niet.
A/B testing in sollicitatieformulieren
Ieder in te vullen veld in een willekeurig formulier kan resulteren in extra afhakers. Het is dus zaak om je sollicitatieformulier compact en overzichtelijk in te richten. Maar hoe weet je wanneer je de heilige graal van formulieren hebt bereikt? Juist, door er meerdere te testen. Breng kleine verschillen aan in de hoeveelheid in te vullen velden; zo zou je kunnen overwegen om de adresgegevens in deze stap achterwege te laten. Ook in de volgorde van de velden kun je variatie aanbrengen; laat sollicitanten eerst hun motivatie schrijven en daarna pas de NAW gegevens invullen.
A/B testing in campagnes
En dan het deel waar je wellicht toch de marketingafdeling bij nodig kunt hebben: het A/B testen in recruitment campagnes. Dit type testing kan op veel niveaus uitgevoerd worden. Zo kun je in je zoekmachine-campagnes verschillende advertentieteksten testen. Of op social media verschillende foto’s gebruiken. Ook kun je de resultaten uit jobboards per vacature met elkaar vergelijken om te achterhalen welke jobboards het effectiefst zijn voor een vacature.
Testen, testen en nog eens testen. Het lijkt een ingewikkelde klus, maar dat is het zeker niet. En de resultaten die je uit A/B testing haalt, zullen je helpen de communicatie richting potentiele sollicitanten te optimaliseren en zal uiteindelijk resulteren in een snellere invulling van openstaande vacatures.
En zeg nou zelf, in een markt waar de banen voor het oprapen liggen, is dat niet eens zo’n gekke gedachte, toch?
Wil je meer informatie over A/B testing en/of onze andere diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op; wij helpen jou graag!
Naresh Sital
Global Marketing & Communications Manager
Yoores Recruitment Solutions
Empowering Recruitment